5 principii vitale în învățarea unei limbi străine

5 principii vitale în învățarea unei limbi străine

5 principii vitale în învățarea unei limbi străine

Căutând videoclip-uri pentru învățarea limbii franceze (am început doar de câteva zile :), am găsit o prezentare scurtă, dar după părerea mea, foarte folositoare despre învățarea unei limbi străine în 6 luni de Chris Lonsdale: How to learn any language in six months

Consider că este o prelegere importantă și deosebit de folositoare, nu numai pentru că eu personal rezonez cu tot ceea ce spune vorbitorul, ci și din cauza faptului că am descoperit multe puncte care se potrivesc cu ceea ce vedem noi la cursanții noștri mici și mari.

De ce în general copiii învață mai ușor o limbă străină decât adulții?

De ce printre adulți există persoane care învață ușor și distractiv și alții care se chinuie? 

După a doua vizionare a filmulețului am devenit entuziasmată și dornică să încerc aceste metode în primul rând pe mine însămi și în al doilea rând în cadrul cursurilor mele pentru copii și adulți.

Eu nu mi-am propus să învăț limba franceză în 6 luni, am spus că voi fi foarte fericită, dacă reușesc să ating acest obiectiv într-un an. Și când mă gândesc la a ști limba, nu am pretenția să mă ridic la un nivel mai superior decât B1. Din experiența mea ca profesor de limba germană, la un nivel de B1 sănătos te descurci aproape în orice situație a vieții tale: înțelegi articolele din ziare, reviste, poți să începi să citești cărți din literatura respectivă, poți să porți o conversație în toate situațiile vieții tale, poți să scrii un email și să faci o scurtă prezentare orală.

De aceea eu voi fi mai mult decât mulțumită, atunci când voi atinge în decursul unui an acest nivel. PE PARCURSUL ACESTUI DRUM, mă ANGAJEZ totodată să-ți dau idei, ponturi, etc., orice ce te-ar putea ajuta în însușirea unei noi limbi. VREAU SĂ TE INSPIR, SĂ-ȚI DAU CURAJ ȘI SĂ TE AJUT SĂ NU RENUNȚI! Sunt sigură, că împreună vom reuși!!! În următoarele rânduri îți prezint pe scurt informația din filmuleț (în cazul în care nu dorești, sau nu ai timp să-ți faci propriile notițe):

Cele 5 principii sunt:

  1. Focusează-te pe conținuturi care sunt relevante pentru tine (probabil ai văzut din propria experiență, că degeaba încerci să înveți cuvinte, expresii, pe care după părerea ta nu prea le vei folosi, sau nu sunt importante pentru tine în momentul respectiv)
  2. Folosește cunoștințele acumulate deja din 1. zi în comunicare (Acest principiu implică deja și faptul că: nu înveți nimic ce nu poți folosi imediat, și invers – Tot ce înveți, și folosești.)
  3. Caută să înțelegi contextul (aici te ajută limbajul corpului, intonația, etc.) și după aceea încet-încet să deslușești sensul cuvintelor, structura gramaticală, etc. NU INVERS!
  4. Exersează fizic. Străduiește-te să pronunți cât mai exact sunetele și cuvintele.
  5. Menține-ți optimismul și curiozitatea (La acest punct e vital să înveți să tolerezi ambiguitatea. Nu trebuie să înțelegi totul cuvânt cu cuvânt!)

Mai departe, speaker-ul prezintă 7 acțiuni pentru atingerea scopului ambițios de a învăța oricare limbă în 6 luni.

Acestea sunt:

1. Ascultă mult (Inundă-ți creierul cu limba respectivă!)
2. Prima dată caută sensul general! (Nu înțelegere mot-a-mot!)
3. Fii creativ și combină! (Fă ca un bebeluș care știe doar 5-10 cuvinte si comunică eficient cu ele.)
4. Concentrează-te pe esență! (Ce vrei să spui? Cum poți să spui acel lucru cu cuvintele pe care deja le cunoști?)
5. Caută-ți un mentor! (Mentorul să fie ca un părinte pentru un bebeluș care începe să învețe o limbă.)
6. Copiază fața! (Copiază mișcările feții ale vorbitorilor nativi.)
7. Legătură directă! (Când înveți un cuvânt, leagă-l de imaginea din creierul tău și nu de un alt cuvânt dintr-o altă limbă!)

Sper că filmulețul și notițele mele ți-au fost de folos. Cum am promis, in fiecare săptămână urmează să postez idei, impresii, ponturi pe care le acumulez și eu din munca mea zilnică ca profesor de germană și din procesul de învățare a limbii franceze.

Dacă dorești să mă însoțești pe acest drum, îți mulțumesc și aștept impresiile, ideile și întrebările tale pe blogul nostru sau pe pagina noastră de Facebook în grupul Germana pentru cadre medicale StudyInno sau Limbi străine pentru adulți StudyInno.

anna