Îi place copilului să învețe?

Îi place copilului să învețe?

Dragi prieteni,

navigând pe net în căutarea unor sfaturi care ar putea ajuta copiii să învețe, am găsit următorul articol, pe care l-am tradus pentru dumneavoastră. Prin aceasta nu dorim să susținem că aceste sfaturi sunt bune sau rele și nici că știm ce este mai bine pentru dumneavoastră sau pentru copilul dumneavoastră. Articolul conține cu toate acestea perspective interesante pe care le-ați putea încerca, în măsura în care le considerați relevante pentru situația dumneavoastră.

Dacă doriți să probați vreuna dintre tehnici sau dacă ați încercat deja vreuna dintre acestea, lăsați-ne un mic comentariu în cadrul site-ului. De asemenea spuneți-ne și dacă mai doriți să publicăm asemenea informații sau dacă doriți să schimbăm tematica abordată.

Vă mulțumim !

Și să trecem acum la articol:

Ca părinți ce ne-am putea dori mai mult decât să vedem cât de mult le place copiilor noștri să învețe? Pasiunea de a învăța diferă mult de momentele în care ei încearcă numai să obțină o notă bună, ca să își mulțumească părinții sau profesorii. Acei copii care reușesc de mici să își dezvolte dragostea naturală pentru învățătură, sunt de obicei mai de succes, mai interesanți și mai fericiți decât cei care nu își dezvoltă această abilitate.

Așadar cum putem încuraja copilul să învețe cu plăcere?

1. Vorbiți cu copilul dumneavoastră despre lucrurile pe care le citiți sau le auziți, mai ales despre cele pe care le considerați interesante:

  • Întrebați copiii ce simt cu privire la anumite situații (precum evenimentele de actualitate, relații sau valori). Permiteți-le ca aceștia să își dezvolte propriile opinii fără a le judeca. Cereți copiilor să vă ajute să le înțelegeți sentimentele, precum și motivul pentru care ei simt ceea ce simt. Deschiderea crează o atmosferă bazată pe încredere și respect reciproc.

2. Urmăriți-vă propriile interese și hobby-uri:

  • Încurajați-vă copiii să își dezvolte propriile pasiuni. Dacă își manifestă curiozitatea cu privire la un hobby, un sport, un studiu sau un instrument, încurajați-i și sprijiniți-i în măsura posibilităților.

3. Citiți cărți

  • Citiți din proprie inițiativă. Acest aspect le va oferi un bun exemplu. Citiți-le și copiilor, pentru a le dezvolta plăcerea pentru această activitate. Ce poate fi mai plăcut pentru ei decât să petreacă timp alături de părinții lor?

4. Expuneți copilul unei varietăți de experiențe, inclusiv muzică, teatru, sport, muzee, călătorii, lectură, dans, jocuri, gastronomie etc.

  • Nu se știe niciodată ce experiență va influența deciziile viitoare, privind desfășurarea viații acestuia.

5. Jucați-vă împreună “jocuri de gândire”

  • Acestea sunt jocurile care nu se limitează la un singur răspuns (de exemplu scrabble sau șah).  Accentuați mai degrabă pașii bine gândiți și nu importanța unui câștig în cadrul jocului.

6. Amintiți-vă că dumneavoastră sunteți cel mai bun profesor al copilului

  • Nici școala, nici jocurile educative și nici rafturile pline de cărți nu vor putea realiza vreodată ceea ce ați putea duce dumneavoastră la bun sfârșit, privind educația copilului. A inspira gândirea unui copil în lumea reală nu necesită mult efort. Câteva exemple simple ar fi să numărați casele, mașinile negre, bicicletele, etc. pe care le depășiți în drumul spre casă.  Căutați împreună culori, litere, sau forme într-un meniu de restaurant. Orice poate fi transformat într-un joc educativ și copilul va aprecia faptul că vă implicați în dezvoltarea sa.

7.  Oferiți-i copilului oportunitatea de a avea timp liber

  • Copiii au nevoie de mult timp liber pentru a descoperi și explora lumea care îi înconjoară. Nu îi umpleți complet programul cu diferite activități. Lăsați-i copilului timp pentru joacă și pentru visare.

8. Începeți mai devreme, nu mai târziu

  • Încurajarea independenței copilului este foarte importantă pentru ca acesta să își dezvolte personalitatea și dragul de a învăța. Uneori anumite activități par prea complicate pentru acesta, din simplul motiv că nu a fost încurajat să le experimenteze. Curățarea unui fruct, alegerea tricoului pe care să îl poarte sau hrănirea pisicii sunt activități pe care orice copil mic le-ar putea face. Permițând copilului să se ocupe de asemenea îndeletniciri le va oferi un sentiment mai bun de control asupra mediului înconjurător și le va crește stima de sine.

9. Lăsați-l să înțeleagă că școala este importantă, sprijinind activitățile școlare

  • Participați la întâlnirile din cadrul școlii, implicați-vă benevol în activitățile clasei și comunicați cu profesorul. Întrebați-l ce puteți face dumneavoastră pentru a vă sprijini și ajuta copilul.

 

Sursă:

http://www.wikihow.com/Encourage-Your-Child-to-Love-Learning