Structura anului școlar 2016-2017

Structura anului școlar 2016-2017

Calendar structura anului scolar 2016-2017

Aici puteți descărca și tipări calendarul anului școlar 2016-2017 – tabel valabil pentru învățământul primar!

Anul școlar 2016-2017 va avea 35 de săptămâni de cursuri, care vor însuma 169 de zile lucrătoare. Prin excepție, unii elevi vor avea un an școlar mai scurt (clasele terminale de liceu vor avea doar 32 de săptămâni şi vor încheia pe 26 mai 2017, iar cele de clasa a VIII-a vor avea 34 de săptămâni şi vor încheia pe 9 iunie) sau chiar mai lung (învățământul special va avea 37 de săptămâni de cursuri).

Pentru elevi, noul an școlar va debuta în data de 12 septembrie 2016 şi se va încheia în data de 10 septembrie 2017. Mai exact, iată cum arată structura stabilită de minister:

Semestrul I (19 săptămâni):

  • cursuri: 12 septembrie 2016 – 23 decembrie 2016;
  • vacanţă de iarnă: 24 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017;
  • cursuri: 9 ianuarie 2017 – 3 februarie 2017;
  • vacanţă inter semestrială: 4 februarie 2017 – 12 februarie 2017;

Notă: În perioada 29 octombrie 2016 – 6 noiembrie 2016, clasele din învățământul primar şi grupele din învățământul preșcolar vor fi în vacanţă.

Semestrul II (16 săptămâni):

  • cursuri: 13 februarie 2017 – 14 aprilie 2017;
  • vacanţă de primăvară: 19 aprilie 2017 – 30 aprilie 2017;
  • cursuri: 2 mai 2017 – 16 iunie 2017;
  • vacanţă de vară: 17 iunie 2017 – 10 septembrie 2017.

“Unitățile de învățământ şi inspectoratele școlare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internațională a educației, ziua de 5 iunie – Ziua învățătorului şi 1 Iunie – Ziua copilului, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar”, se arată în ordinul de ministru.

În ceea ce privește programul național “Şcoala altfel”, acesta se va desfășura într-o perioadă de cinci zile lucrătoare consecutive, în funcție de cum decide fiecare unitate de învățământ, însă respectând următoarele intervale:

Pentru învățământul preșcolar şi primar:

  • 21 noiembrie 2016 – 2 decembrie 2016;
  • 27 februarie 2017 – 31 martie 2017;
  • 15 mai 2017 – 9 iunie 2017;

Pentru învățământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal:

  • 17 octombrie 2016 – 2 decembrie 2016;
  • 27 februarie 2017 – 31 martie 2017;
  • 15 mai 2017 – 9 iunie 2017.

În anul școlar curent, “Şcoala altfel” s-a desfășurat, în general, în săptămâna 18-22 aprilie 2016 din semestrul al doilea. Pentru clasele de învățământ preșcolar şi primar, programul a putut fi stabilit în altă perioadă a semestrului al doilea, însă cel târziu până la 27 mai 2016.

Lucrările semestriale şi tezele vor fi susținute, potrivit Ordinului MENCS nr. 4577/2016, cu cel puțin trei săptămâni înainte de finalul fiecărui semestru. “Calendarul examenelor/evaluărilor naționale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a calificării profesionale/a competențelor, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului educației şi cercetării științifice”, se mai arată în actul amintit.

Aici puteți descărca și tipări calendarul anului școlar 2016-2017 – tabel valabil pentru învățământul primar!

Cunoștințe necesare – clasa pregătitoare – secția germană

Cunoștințe necesare – clasa pregătitoare – secția germană

Dragi părinți, dacă copilul vostru începe școala în septembrie, sunt sigur că știți deja la ce școală îl dați și mai ales la ce secție (germană sau română).

Având în vedere că în Sibiu, aproape în orice domeniu, germana constituie un avantaj și mulți dintre voi vreți ca copilul vostru să dețină acest avantaj în carieră și în viață, v-ați orientat deja către secția germană.

În acest caz, cu siguranță vă întrebați dacă copilul vostru știe destule, sau ce ar trebui să știe.

Lista de mai jos este menită să vă ajute. Ea conține vocabularul necesar pentru trecerea examenului în clasa pregătitoare, secția germană.

Luând în considerare că mulți dintre voi nu știți germană, așadar nu aveți cum să verificați cunoștințele copilului, puteți apela cu încredere la noi să programăm un test gratuit.

Vă las cu speranța că informațiile de mai jos vă ajută și vă doresc multă baftă la examen!

1. Cum ne prezentăm? – Expresii cum ar fi: „Ich heiße ……” sau „Mein Name ist ……” sunt structurile de bază, solicitate la orice nivel lingvistic.
2. Culorile – desigur culorile de bază! Roșu, albastru, galben, verde etc.
Nu se așteaptă nimeni de la copil să explice diferența dintre fucsia și magenta.
3. Cifrele până la 10, respectiv până la 20.
4. Zilele săptămânii
5. Perioadele din timpul zilei – dimineață, amiază, după-amiază, seară și noapte
6. Anotimpurile
7. Animale cele mai cunoscute (domestice, sălbatice și animale din grădina zoologică)
8. Obiectele din casă – de exemplu: dulap, masă, scaun etc.
9. Obiecte în sala de clasă (inclusiv rechizitele școlare de bază)
10. Cele mai importante plante
11. Fructe și legume
12. Alte alimente importante
13. Activități („Ce faci acasă, la grădiniță, în timpul iernii, primăvara, vara, toamna?” sau „Ce fac copiii în imagine?”)
14. Adjective și opusul lor (mic – mare, bun – rău, bolnav – sănătos etc.)
15. Forme semnificative (cerc/rotund, pătrat, triunghi, etc.)
16. Părți ale corpului
17. Articole de îmbrăcăminte

5 principii vitale în învățarea unei limbi străine

5 principii vitale în învățarea unei limbi străine

5 principii vitale în învățarea unei limbi străine

Căutând videoclip-uri pentru învățarea limbii franceze (am început doar de câteva zile :), am găsit o prezentare scurtă, dar după părerea mea, foarte folositoare despre învățarea unei limbi străine în 6 luni de Chris Lonsdale: How to learn any language in six months

Consider că este o prelegere importantă și deosebit de folositoare, nu numai pentru că eu personal rezonez cu tot ceea ce spune vorbitorul, ci și din cauza faptului că am descoperit multe puncte care se potrivesc cu ceea ce vedem noi la cursanții noștri mici și mari.

De ce în general copiii învață mai ușor o limbă străină decât adulții?

De ce printre adulți există persoane care învață ușor și distractiv și alții care se chinuie? 

După a doua vizionare a filmulețului am devenit entuziasmată și dornică să încerc aceste metode în primul rând pe mine însămi și în al doilea rând în cadrul cursurilor mele pentru copii și adulți.

Eu nu mi-am propus să învăț limba franceză în 6 luni, am spus că voi fi foarte fericită, dacă reușesc să ating acest obiectiv într-un an. Și când mă gândesc la a ști limba, nu am pretenția să mă ridic la un nivel mai superior decât B1. Din experiența mea ca profesor de limba germană, la un nivel de B1 sănătos te descurci aproape în orice situație a vieții tale: înțelegi articolele din ziare, reviste, poți să începi să citești cărți din literatura respectivă, poți să porți o conversație în toate situațiile vieții tale, poți să scrii un email și să faci o scurtă prezentare orală.

De aceea eu voi fi mai mult decât mulțumită, atunci când voi atinge în decursul unui an acest nivel. PE PARCURSUL ACESTUI DRUM, mă ANGAJEZ totodată să-ți dau idei, ponturi, etc., orice ce te-ar putea ajuta în însușirea unei noi limbi. VREAU SĂ TE INSPIR, SĂ-ȚI DAU CURAJ ȘI SĂ TE AJUT SĂ NU RENUNȚI! Sunt sigură, că împreună vom reuși!!! În următoarele rânduri îți prezint pe scurt informația din filmuleț (în cazul în care nu dorești, sau nu ai timp să-ți faci propriile notițe):

Cele 5 principii sunt:

  1. Focusează-te pe conținuturi care sunt relevante pentru tine (probabil ai văzut din propria experiență, că degeaba încerci să înveți cuvinte, expresii, pe care după părerea ta nu prea le vei folosi, sau nu sunt importante pentru tine în momentul respectiv)
  2. Folosește cunoștințele acumulate deja din 1. zi în comunicare (Acest principiu implică deja și faptul că: nu înveți nimic ce nu poți folosi imediat, și invers – Tot ce înveți, și folosești.)
  3. Caută să înțelegi contextul (aici te ajută limbajul corpului, intonația, etc.) și după aceea încet-încet să deslușești sensul cuvintelor, structura gramaticală, etc. NU INVERS!
  4. Exersează fizic. Străduiește-te să pronunți cât mai exact sunetele și cuvintele.
  5. Menține-ți optimismul și curiozitatea (La acest punct e vital să înveți să tolerezi ambiguitatea. Nu trebuie să înțelegi totul cuvânt cu cuvânt!)

Mai departe, speaker-ul prezintă 7 acțiuni pentru atingerea scopului ambițios de a învăța oricare limbă în 6 luni.

Acestea sunt:

1. Ascultă mult (Inundă-ți creierul cu limba respectivă!)
2. Prima dată caută sensul general! (Nu înțelegere mot-a-mot!)
3. Fii creativ și combină! (Fă ca un bebeluș care știe doar 5-10 cuvinte si comunică eficient cu ele.)
4. Concentrează-te pe esență! (Ce vrei să spui? Cum poți să spui acel lucru cu cuvintele pe care deja le cunoști?)
5. Caută-ți un mentor! (Mentorul să fie ca un părinte pentru un bebeluș care începe să învețe o limbă.)
6. Copiază fața! (Copiază mișcările feții ale vorbitorilor nativi.)
7. Legătură directă! (Când înveți un cuvânt, leagă-l de imaginea din creierul tău și nu de un alt cuvânt dintr-o altă limbă!)

Sper că filmulețul și notițele mele ți-au fost de folos. Cum am promis, in fiecare săptămână urmează să postez idei, impresii, ponturi pe care le acumulez și eu din munca mea zilnică ca profesor de germană și din procesul de învățare a limbii franceze.

Dacă dorești să mă însoțești pe acest drum, îți mulțumesc și aștept impresiile, ideile și întrebările tale pe blogul nostru sau pe pagina noastră de Facebook în grupul Germana pentru cadre medicale StudyInno sau Limbi străine pentru adulți StudyInno.

anna

Îi place copilului să învețe?

Îi place copilului să învețe?

Dragi prieteni,

navigând pe net în căutarea unor sfaturi care ar putea ajuta copiii să învețe, am găsit următorul articol, pe care l-am tradus pentru dumneavoastră. Prin aceasta nu dorim să susținem că aceste sfaturi sunt bune sau rele și nici că știm ce este mai bine pentru dumneavoastră sau pentru copilul dumneavoastră. Articolul conține cu toate acestea perspective interesante pe care le-ați putea încerca, în măsura în care le considerați relevante pentru situația dumneavoastră.

Dacă doriți să probați vreuna dintre tehnici sau dacă ați încercat deja vreuna dintre acestea, lăsați-ne un mic comentariu în cadrul site-ului. De asemenea spuneți-ne și dacă mai doriți să publicăm asemenea informații sau dacă doriți să schimbăm tematica abordată.

Vă mulțumim !

Și să trecem acum la articol:

Ca părinți ce ne-am putea dori mai mult decât să vedem cât de mult le place copiilor noștri să învețe? Pasiunea de a învăța diferă mult de momentele în care ei încearcă numai să obțină o notă bună, ca să își mulțumească părinții sau profesorii. Acei copii care reușesc de mici să își dezvolte dragostea naturală pentru învățătură, sunt de obicei mai de succes, mai interesanți și mai fericiți decât cei care nu își dezvoltă această abilitate.

Așadar cum putem încuraja copilul să învețe cu plăcere?

1. Vorbiți cu copilul dumneavoastră despre lucrurile pe care le citiți sau le auziți, mai ales despre cele pe care le considerați interesante:

  • Întrebați copiii ce simt cu privire la anumite situații (precum evenimentele de actualitate, relații sau valori). Permiteți-le ca aceștia să își dezvolte propriile opinii fără a le judeca. Cereți copiilor să vă ajute să le înțelegeți sentimentele, precum și motivul pentru care ei simt ceea ce simt. Deschiderea crează o atmosferă bazată pe încredere și respect reciproc.

2. Urmăriți-vă propriile interese și hobby-uri:

  • Încurajați-vă copiii să își dezvolte propriile pasiuni. Dacă își manifestă curiozitatea cu privire la un hobby, un sport, un studiu sau un instrument, încurajați-i și sprijiniți-i în măsura posibilităților.

3. Citiți cărți

  • Citiți din proprie inițiativă. Acest aspect le va oferi un bun exemplu. Citiți-le și copiilor, pentru a le dezvolta plăcerea pentru această activitate. Ce poate fi mai plăcut pentru ei decât să petreacă timp alături de părinții lor?

4. Expuneți copilul unei varietăți de experiențe, inclusiv muzică, teatru, sport, muzee, călătorii, lectură, dans, jocuri, gastronomie etc.

  • Nu se știe niciodată ce experiență va influența deciziile viitoare, privind desfășurarea viații acestuia.

5. Jucați-vă împreună “jocuri de gândire”

  • Acestea sunt jocurile care nu se limitează la un singur răspuns (de exemplu scrabble sau șah).  Accentuați mai degrabă pașii bine gândiți și nu importanța unui câștig în cadrul jocului.

6. Amintiți-vă că dumneavoastră sunteți cel mai bun profesor al copilului

  • Nici școala, nici jocurile educative și nici rafturile pline de cărți nu vor putea realiza vreodată ceea ce ați putea duce dumneavoastră la bun sfârșit, privind educația copilului. A inspira gândirea unui copil în lumea reală nu necesită mult efort. Câteva exemple simple ar fi să numărați casele, mașinile negre, bicicletele, etc. pe care le depășiți în drumul spre casă.  Căutați împreună culori, litere, sau forme într-un meniu de restaurant. Orice poate fi transformat într-un joc educativ și copilul va aprecia faptul că vă implicați în dezvoltarea sa.

7.  Oferiți-i copilului oportunitatea de a avea timp liber

  • Copiii au nevoie de mult timp liber pentru a descoperi și explora lumea care îi înconjoară. Nu îi umpleți complet programul cu diferite activități. Lăsați-i copilului timp pentru joacă și pentru visare.

8. Începeți mai devreme, nu mai târziu

  • Încurajarea independenței copilului este foarte importantă pentru ca acesta să își dezvolte personalitatea și dragul de a învăța. Uneori anumite activități par prea complicate pentru acesta, din simplul motiv că nu a fost încurajat să le experimenteze. Curățarea unui fruct, alegerea tricoului pe care să îl poarte sau hrănirea pisicii sunt activități pe care orice copil mic le-ar putea face. Permițând copilului să se ocupe de asemenea îndeletniciri le va oferi un sentiment mai bun de control asupra mediului înconjurător și le va crește stima de sine.

9. Lăsați-l să înțeleagă că școala este importantă, sprijinind activitățile școlare

  • Participați la întâlnirile din cadrul școlii, implicați-vă benevol în activitățile clasei și comunicați cu profesorul. Întrebați-l ce puteți face dumneavoastră pentru a vă sprijini și ajuta copilul.

 

Sursă:

http://www.wikihow.com/Encourage-Your-Child-to-Love-Learning